Räkneövning – Sagan om de sönderslagna portarna

Finn fem fel!

Det var en klar och kall sommardag år 2010 då arkivdepartementets utsände slog sönder portarna till Katedralskolan och beslagtog skolans nyhetsarkiv.

“…arkivdepartementet,…,bestod helt enkelt av personer som hade till uppgift att spåra upp och samla alla exemplar av böcker, tidningar och andra dokument som hade överlevt sig själva och var mogna att förstöras.”

Då Katedralskolans arkivarie upptäckte stölden, sökte han upp Chefsarkivarien på arkivbyrån för att få en förklaring. Det konfiskerade arkivet innehöll ingenting som angick arkivdepartementet; det mesta handlade om elever som vunnit tävlingar genom åren, idrottsevenemang och andra skolaktiviteter som föga intresserade den kollektiva makten. Arkivarien fick dock inget svar.

”På arkivbyrån talade man inte gärna om sin sysselsättning.”

Enträget försökte arkivarien hävda att skolans nyhetsarkiv ingalunda tillhörde arkivbyrån och krävde ett möte för att få framföra sina ståndpunkter. Till slut föll Chefsarkivarien till föga och kallade till ett möte med andra chefer, även arkivarien var inbjuden. Hur mötet avlöpte förtäljer inte historien men Katedralskolans nyhetsarkiv återlämnades inte.

Arkivarien fortsatte under läsåret sin kamp för det arkiv han under flera år byggt upp. Slutligen lovade arkivbyrån att lämna tillbaka det de stulit. De bröt inte sitt löfte och arkivet är i skrivande stund inte längre i arkivbyråns ägo utan tillhör återigen Katedralskolan.

“Vi är inte intresserade av andras bästa, vi är bara intresserade av makt. Inte rikedomar eller lyx eller långt liv eller lycka: bara makt, ren makt”

Facit finns här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s